Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции и предпазлив негативен старт на Уолстрийт в началото на новата седмица

Европейските фондови пазари се намират под силен натиск от продажби в резултат на "отровния коктейл", забъркан от днешния солиден спад на китайските акции, от бюджетния сблъсък между властите в Рим и европейските управляващи в Брюксел и от оставащите в сила притеснения относно рязкото повишаване през миналата седмица на доходността на американските държавни облигации.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,12%, следвайки големия спад на китайските фондови индекси с над 3% след края на неработната Златна седмица.

Германският индекс DAX30 се понижава с 1,08% отчасти и в резултат на изненадващо свиване на немското индустриално производство през август за трети пореден месец, докато френският индекс CAC40 губи 1,23% от стойността си, а британският FTSE100 - 0,93%.

Ескалацията на бюджетната драма между Италия и ЕК се отразява най-негативно на борсата в Милано, където индексът MIB се понижава с 2,5%. В същото време доходността на италианските дългосрочни облигации продължава да нараства към многогодишни върхове, което се отразява най-негативно на банковия сектор в страната, като акциите на  UniCredit се понижават с 4,12%, а на Intesa Sanpaolo с близо 4 на сто. Доходността на 10-годишните книжа се повиши към нов 4 и 1/2-годишен връх от 3,63%, а спредът им с аналогичните германски книжа се разшири до петгодишен връх от 309 базисни пункта. Трябва да се има предвид, че около 10% от активите на банките на Апенините са в италиански държавни облигации.

Днешното понижение на петролните фючърси с над 1% пък се отразява негативно на енергийния сектор, като акциите на British Petroleum се понижават с близо 2%, а на Royal Dutch Shell - с 1,3%.

Фондовият пазар на Уолстрийт също стартира с нови понижения, тъй като растящата доходност на американските облигации сякаш засенчва очакванията за силни корпоративни отчети за третото тримесечие. В края на предходната седмица доходността на 10-годишните дългови книжа се повиши до 3,227%, достигайки най-високо ниво от 2011-а година насан. Търговията на фондовите борси в САЩ обаче е доста тънка и неликвидна с оглед официалния празник за Деня на Колумб и затворения поради това пазар на американски облигации.

DJIA стартира търговията с понижение от 120 пункта, следвайки петъчния спад със 180 пункта, но последва бързо париране на голяма част от тези загуби, като индексът на сините чипове вече се търгува със скромно понижение от 27 пункта (понижение от едва 0,1%). Широкият индекс S&P500 пък се търгува непосредствено под неговото петъчно ниво на затваряне, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,11%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна