Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов, „Индъстри уоч“: Компании с опит имат интерес към летище София

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Моментът е благоприятен за отдаване на летище София на концесия, смята анализаторът на „Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов. В интервю за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ той сподели:

„Видно е вече и от компании, които публично са заявили, че ще подадат оферти и ще участват, че всъщност има интерес и това е обяснимо, може би по три основни причини. Първата е, че в цяла Европа, включително и в Източна Европа, тече един процес, който комерсиализира дейността по гражданската авиация - все повече се разчита на участие на частния сектор и съответно навлизат инвеститори, които създават нов вид бизнес в управлението на летищата. На второ място, самото софийско летище отбеляза много бурен растеж в последните няколко години - то на практика отвори града към голяма част от дестинации, които само допреди 4-5 години бяха труднодостъпни или достъпни няколко пъти седмично, а сега имаме сериозна конкуренция. Разбира се, потенциалът вероятно още не е достигнат и това може би е стратегическото намерение на част от кандидатите - да развият летището по този начин. На трето място, в момента имаме благоприятна макроикономическа среда, а именно ниски лихви - тоест, бизнесите и компаниите, които искат да се разширяват чрез придобиване на възможност да управляват още едно летище и да направят нужните инвестиции - могат относително евтино да се финансират на финансовите пазари. Тази достъпност до капитал позволява повече компании да се включат и, разбира се, да дадат по-благоприятни оферти“.

Интерес към София проявяват компании с опит в развитието на летищата, които управляват, изтъкна Богданов:

„Последното десетилетие отчете доста сериозна промяна в начина, по който се управляват и стопанисват летищата. Нараства делът както на изцяло частните летища, така и на тези със смесена собственост. Почти половината летища в Европейския съюз всъщност са по някакъв начин с участието на частния сектор. Такива процедури оживиха много летища, които преди това не бяха особено добре развити. Голяма част от ръста на въздушния трафик в Европа се дължи на нискотарифните авиокомпании. Трябва да приемем, че се променя изобщо моделът на този вид услуга и това предполага изключителна активност в управлението на летищните оператори, така че непрекъснато да се поддържа интереса и да се разкриват и развиват нови и нови дестинации. Конкуренцията е изключително силна. Всъщност има състезание за дестинации“.

Летище София трудно може да бъде, само по себе си, гигантски хъб за далечни дестинации, но може да осигурява връзка с такива хъбове, като например летището в Истанбул, смята Богданов. Според него нарастването на платежоспособността на българите и позиционирането на София като бизнес дестинация и туристическа дестинация са предпоставка за нарастването на броя пътници, които преминават през летището.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна