Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на британския икономически растеж въпреки стагнацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж във Великобритания се ускори през лятото благодарение на по-силните продажби на дребно и на жилищното строителство с оглед на необичайно големите горещини на Острова и въпреки отчетената през август стагнация, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Британският вътрешен продукт през август остана на нивото от юли, когато обаче нарасна на месечна база с 0,4% (възходяща ревизия от повишение с 0,3%), докато очакванията на финансовите пазар бяха за повишение с 0,1 на сто. На годишна база растежът на БВП през август се забави до 1,5% от 1,7% месец по-рано (възходяща ревизия от повишение с 1,6%).

В рамките на юни - август британската икономика се разшири с 0,7% спрямо периода март - май, запазвайки по този начин най-доброто темпо на растеж от февруари 2017-а година насам, което беше постигнато през трите месеца до края на юли (възходяща ревизия от повишение с 0,6%).

"След слабата пролет, икономиката продължи да се възстановява силно, като продажбите на дребно, производство на храни и напитки, както и строителството на жилища, се представиха особено добре през необичайно горещите летни месеци и на фона на Световното футболно първенство в Русия, което увеличи консумацията на напитки и посещенията в ресторанти и пъбове", посочи статистикът Роб Кент-Смит от ONS. "Въпреки това дългосрочният растеж продължава да изостава от историческия си тренд", допълни той.

Доминиращият в британската икономика сектор на услугите (формиращ 79,6% от целия БВП) нарасна през трите месеца до края на август с 0,5% след повишение с 0,7% през предходните три месеца, добавяйки 0,42 процентни пункта към икономическия растеж през отчетния период. Само в рамките на август обаче секторът на услугите остана на нивото от юли, когато нарасна с 0,3 на сто. 

Индустриалното производство пък нарасна през август с 0,2% на месечна база, докато промишленото производство се сви с 0,2% спрямо юли, а производството в миннодобивния сектор нарасна с 2,1 на сто.

Строителство обаче се сви с 0,7% на месечна база и нарасна през периода юни - август с 2,9% след растеж с 3,1 през предходните три месеца, допринасяйки с 0,17 проценти пункта към икономическия растеж трите летни месеца.

Британската статистика представи и данни за търговския баланс на Великобритания с останали свят, като дефицитът през август се разшири, но в рамките на летните месеци се сви, което би трябвало да окаже позитивно влияние върху растежа на БВП през третото тримесечие.

Дефицита при търговията със стоки и услуги се разшири през август до 1,274 млрд. паунда от дефицит за 572 млн. паунда през юли, като общият британски износ нарасна с 1,1%, докато вносът скочи с 2,4 на сто.

Дефицитът само при търговията със стоки също увели през август до 11,195 млрд. лири от 10,387 млрд. лири през седмия месец на годината, като износът на британско произведени стоки нарасна с 1,4%, докато вносът на стоки - с 3,1 на сто.

Търговският дефицит в стоки с останалите 27 страни от ЕС пък се сви през август до 6,976 млрд. паунда от 7,245 млрд. паунда през юли, докато дефицитът с останалия свят се разшири до 4,219 млрд. паунда от 3,142 млрд. паунда месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени