Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Данъчната система в България задълбочава неравенството в обществото

Снимка: БГНЕС

„Данъчната система, която се прилага в България след революцията с плоския данък, който е само върхът на айсберга, доведе до една много драстична тенденция в България на задълбочаване на неравенството, тъй като данъчният товар се прехвърля върху плещите на обикновените хора, най-богатата прослойка от населението не носи нейния полагащ се справедлив дял и така болен здрав носи – бедните плащат чрез ДДС, акцизи и косвени данъци, а пък „здравите“ се возят на гърба на обикновения човек“. Това каза икономистът Димитър Събев в интервю за предаването „12+3“.

Той обясни, че плоският данък носи само 15% от бюджетните приходи, а голяма част от приходите идват от ДДС, акцизи и косвени данъци:

„Именно тук е българският дефект. Триъгълникът на данъците в ЕС включва равно разпределяне между преки и косвени данъци и социални осигуровки, а при нас голямата тежест е хвърлена върху косвените данъци, а преките се поддържат ниски.“

„Не само че нещата в България не се оправят и не вървим към просперитет, но и трябва да кажем, че последните данни за неравенството на европейско ниво показват, че България чисто и просто не е европейска държава“, добави още Димитър Събев.

Според Събев, само данъчната система може да смекчи разслоението в обществото:

„Партията, която каже, че ще въведе данъчно облагане такова, че да намали неравенствата в обществото, ще има голям плюс на следващите избори“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени