Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Момчил Методиев: Даването на автокефалия на Украинската църква ще бъде събитие с дълготрайни исторически последствия

Снимка: БГНЕС

Българската православна църква по-скоро взима решение да не се намесва в този спор, което за мен е съвсем правилно, т.е., оказва се, че Московската патриаршия изведнъж остава в изолация, което ще има дългосрочни последици и поради което смятам, че даването на автокефалия на Украинската църква ще бъде събитие с дълготрайни исторически последствия.Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ историкът и изследовател д-р Момчил Методиев, главен редактор на сп. „Християнство и култура“.

"Важното е, че в крайна сметка в православния свят действително независимите държави се сдобиват и с автокефална църква. Това е причината за изострянето на отношенията между Вселенската и Московската патриаршия", смята още историкът.

Признаването на Украинската църква от Вселенската Патриаршия е предизвестено за наблюдателите, които следят процесите в православния свят, обясни още той: „Още пред пролетта стана ясно, че Вселенският патриарх поема инициативата за издаване на документа, с който ще признае автокафалията на Украинската православна църква. Това, което направи Вселенският патриарх, е, че призна епископското достойнство на ръководителите на другите две църковни структури в Украйна, които не са към Московската патриаршия. Това от своя страна открива пътя към свикване на събор на двете структури в Украйна, който да избере нов предстоятел и вероятно да създаде нова църковна структура и след това Вселенският патриарх ще издаде документа, с който да бъде призната автокефалията, т.е., фактът на признаване все още не се е случил, но е открит пътят към неговото случване“.

Голямата причина за несъгласието на руския патриарх е настояването, че Украйна е част от диоцеза на Московската патриаршия и че Вселенският патриарх няма право да се намесва в диоцеза на чужди църкви, обясни Методиев.

„Двете страни – Вселенският патриарх и Московският патриарх, дебатират различни исторически аргументи чия е била църквата в хода на историята, като Вселенската патриаршия настоява, че до края на 17 век Украинската църква е била в диоцеза на Вселенската патриаршия и след това е дадена със задължението да продължава да бъде признавано върховенството на Вселенския патриарх над Московската патриаршия", допълни той.

Според Методиев огромното мнозинство от православните църкви ще се въздържат от позиция, а друга малка част ще признаят новата Украинска автокефална църква: "Смятам, че няма да се стигне до разделение в православния свят на една половина и друга половина, а ще се стигне до патова ситуация, която в хода на годините постепенно ще се нормализира".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.