Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 44 място в света по индекс на човешкия потенциал

Снимка: БГНЕС

България е на 44-то място в света по индекс на човешкия потенциал. Това обяви Стоян Панчев от експертния клуб по “Икономика и политика“ в предаването “12+3“.

"Мястото ни според индекса ни дава една перспектива, защото той не обхваща само европейските страни, а ни включва в една голяма класация с всички останали. Това ни дава възможност да видим, че макар и да сме най-бедните сред европейските страни, има още много страни по-света, например в Африка, които изостават изключително много спрямо това, което имаме ние тук. В този случай сме по-скоро в горната една трета от страните“, поясни Пенчев.

Експертът засегна и темата за базата, върху която се осъществява оценката според индекса:

"Този индекс измерва три неща. На първо място е тежката смъртност, оцеляват ли децата при раждане, на второ място е количеството и качеството на образованието, на трето – качеството на здравните услуги".

Пенчев направи коментар и по една от актуалните теми - тази за търговския регистър:

"Това, което се случи преди два месеца, както и това, което виждаме в момента, е свързано с липсата на професионализъм и на компетентност. Самото сриване на регистъра е гигантски скандал. Практически блокира целия търговски оборот".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна