Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм е сред фаворитите на CineLibri

БНР Новини
Кадър от „8 минути и 19 секунди”
Снимка: CineLibri

Официалната церемония за награждаването на победителите в конкурсната програма на CineLibri  фест ще бъде довечера (16 октомври) в зала 1 на НДК. Авторитетно международно жури, начело с Мартичка Божилова, съосновател на една от най-успешните български продуцентски компании, ще обяви имената на филмите-призьори в кино-литературния фестивал CineLibri. Сред фаворитите за наградата е и българският филм „8 минути и 19 секунди” по сценарий на Георги Господинов - съобщи в „Артефир” Кремена Димитрова от екипа на фестивала. Късометражните новели, обединени под това заглавие, са заснети от няколко известни български режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Владимир Люцканов, Теодор Ушев.

Фестивалът CineLibri продължава до 24 октомври под наслов „Любов между редовете”. Довечера в зала 1 на НДК, веднага след награждаването ще бъде излъчен нашумелият филм на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, а в следващите дни фестивалната програма ще продължи с холандска, финландска, ирландска, аржентинска и японска гала вечери. След като се срещнаха с британския  писател и общественик Иън Макюън, с нашумелите автори Херман Кох и Давид Фоенкинос,  зрителите ще имат възможността да поискат автограф и от  израелския писател Дрор Мишани, и от френския режисьор Беноа Жако, които също ще гостуват на фестивала.

С Кремена Димитрова от екипа на CineLibri фест разговаряхме в студиото на „Артефир” за фестивалната програма, която продължава още седмица.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна