Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неда Генова, сп. „Диверсия“: Все повече хора черпят вдъхновение от трудовете на Маркс

Снимка: ЕПА/БГНЕС


През 2018 г. се навършват 200 години от рождението на Карл Маркс. Списание „Диверсия“ отбелязва тази ключова годишнина в ноемврийския си брой, който тази вечер ще бъде представен в „Гьоте институт“ от 19 часа с дискусия.

В предаването „Хоризонт до обед“ Неда Генова от „Диверсия“ подчерта, че след финансовата криза от 2008 г. все повече хора черпят вдъхновение от трудовете на Маркс. Според нея тези трудове са актуални и важни не само за по-старите поколения, не само за академици, а за все повече и повече млади хора, активисти, социални дейци и др.

Божин Трайков допълни: „Идеите на Маркс са в динамичен процес на развитие в продължение на 200 години. Няма такова нещо като марксизъм. Има различни течения, които по различен начин разбират марксовите идеи. Нормално е да има дискусии за това как интерпретираме Маркс“.

Според него Маркс не трябва да се разглежда като някаква догма. "Ние в "Диверсия" се опитваме да извлечем от Маркс гледни точки за това как можем да си обясним настоящето, как можем да го анализираме и по какъв начин да го променим", каза той. 

Проблемът за социалното разделение, класовият проблем, с гръм и трясък се завърна след кризата от 2008 г. и той е все по-актуален, подчерта Трайков.

Генова отбеляза, че именно чрез трудовете на Маркс може да се разбере защо и до ден днешен има такова голямо различие между имащи и нямащи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна