Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Траянов от Българска асоциация по информационни технологии:

2018-а е поредната успешна година за IT сектора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

2018 година е поредната успешна година за IT сектора. Това заяви в предаването „Преди всички“ Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии.

„Имаме изключителни признания извън България, изключителен принос към развитието на икономиката на България с редица проекти и продукти, които показват ново ниво и овладени нови информационни технологии в полза на обществото“, посочи той.

Вече е в ход и набирането на кандидатури за годишния конкурс на БАИТ – наградите за 2018 г. за постижения в информационните и комуникационни технологии. Срокът за набиране на кандидатури е до 14 януари следващата година. След това жури ще ги разгледа и на церемония ще бъдат отличени избраните постижения в 11 категории. Траянов посочи новия момент в конкурса тази година:

„Новото е поставяне във фокуса на вниманието на българския бранд – брандът на българската ИКТ промишленост – успешен български ИКТ продукт, значителен корпоративен ИКТ продукт, компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската IT индустрия по света. Има една сравнително нова категория, с която искаме да дадем заслужено внимание и мотивация на компаниите-потребители, които са новатори в използването на авангардни за България IT решения“.

За вдигането на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Огнян Траянов коментира: „Сякаш политиците и синдикатите не дооценяват средната класа. По справка от НАП само 120 хил. служители на трудов договор получават над 2600 лв. Това е под половин процент от всички. В същото време те внасят над 1/4 от общия данък доход за физически лица“.

Траянов предупреди, че съществува опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, което може да бъде последвано от пренасочване на инвестиции към други трудови пазари.

Една ненавременна бързо взета мярка може да принуди работодателите да намалят средствата за инвестиции, което ще има други последици, добави още специалистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени