Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата с обвинителен акт срещу генералния директор на БТА заради неизгодна сделка

| обновено на 19.10.18 в 15:28
Максим Минчев - генерален директор на БТА
Снимка: БТА

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу генералния директор на Българска телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев, съобщиха от държавното обвинение.

Минчев е обвинен за сключване на неизгодна сделка, ощетила агенцията с близо 94 хиляди лева.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти, а при избора на доставчик  не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарно ориентирано управленско решение във финансов интерес за агенцията. Не било осъществено проучване на пазара и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това, посочват от държавното обвинение.

"Огромно недоразумение" нарече генералният директор на БТА Максим Минчев внесения срещу него обвинителен акт заради сключена през 2016-2017 година неизгодна сделка за доставка на минерална вода. 

Медиите научиха, че той е разследван за ощетяване на БТА с малко над 93 000 лева първо от съобщение на Софийския градски съд, където е бил внесен обвинителният акт:

“Така наречената “неизгодна сделка“ е осигурявала безплатно минерална вода на служителите и гостите на Агенцията като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани никакви плащания и никога не са били изразходвани обществени средства. Откакто започна проверката, ние прекъснахме този договор и в момента бюджетът на БТА се натоварва, защото започнахме да купуваме минерална вода за всички служители“, коментира пред "Хоризонт" Максим Минчев.

Делото е разпределено на съдията от Софийския градски съд Милен Михайлов, който трябва да прецени да го насрочи ли в открито съдебно заседание, или да върне обвинителния акт на прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна