Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредният скандален случай с дете

БНР Новини
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара Загора е баща на 10-годишен син. Преди месеци детето беше настанено в социална институция при двама живи биологични родители.

„Видях как го дърпа един социален работник и полицаи. Изведнъж детето се отскубна. Цялата ситуация се прекрати от един прокурор, който не можа да издържи на видяното. „Не искам при мама, не искам да отида там, спасете ме“ – това бяха виковете на сина ми“. Чрез полицейска закрила детето беше настанено в Дом за настаняване от семеен тип. Сега го виждам всяка сряда по половин час“. Това сподели бащата Християн Христов пред слушателите на „Законът и Темида“.

В предаването беше поканен за коментар представител на Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора, но това не се случи, а от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане изпратиха до екипа на предаването становище, в което се казва, че отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора работи по случая от 2015 г. Към настоящия момент спрямо детето е предприета мярка за закрила по реда и условията на Закона за закрила на детето, която гарантира неговите права и интереси. За детето е осигурена закрила и психо-социална подкрепа.

Ще чуете личната история на Християн Христов, а също така и коментарите на Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата и на експрокурора, адвокат Захари Генов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна