Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на шест столични квартала протестираха

| обновено на 21.10.18 в 19:26
Снимка: Мария Филева

Жители на шест столични квартала започнаха протести около 17.00 часа днес и планираха да блокират за час Цариградско и Самоковско шосе и Околовръстния път на София.

Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в кварталите Горубляне, Казичене, Кривина, Бусманци, Панчарево и Кокаляне. 

За да бъдат чути исканията им, които са поставяни неколкократно, този път протестите са обединени, казаха за "Хоризонт" организаторите Юлия Бонева, Николай Георгиев и Галина Бел:

“Основните искания, които поставяме са свързани с инфраструктурата на квартала. Това е канализацията, транспортната инфраструктура, разписанието на автобусите. Няма връзка с метрото, няма линия по околовръстния път, липсват тротоари. На население приблизително 8 000 души в квартала има само една детска площадка. Токът спира по 10-15 пъти в денонощието“.

“Всеки божи дени има прекъсване на тока от 1-2 до 15 пъти. Това е нещо, което ни поставя в положение, в което не можем да живеем нормално. Вторият проблем е, че нямаме канализация“.

Осигурени бяха обходни маршрути за водачите в София, за да не се получават задръствания на входовете на столицата.

От Пътна полиция обясниха пред "Хоризонт", че са намерени алтернативни трасета на Околовръстният път, Цариградско и Самоковско шосе за да може движението да се осъществява нормално. На тези места има и разположени патрули на пътна полиция, които да подпомагат трафика.

Част от протестиращите блокираха движението. За кратко няколко коли бяха блокирани на кръстовищата.

Задръствания на блокираните кръстовища не се получиха, тъй като пътните полицаи осигуриха обходни трасета.

Протестиращите обаче заявиха, че ще продължат да поставят проблемите си.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени