Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българския и украинския поетичен авангард

БНР Новини
Снимка: Pexels

Колко добре познаваме литературата и теченията от началото на 20-и век? Защо българският авангард не е добре познат и дали това означава, че не съществува?

За това говорим с литературния изследовател доц. Мариета Гиргинова, един от съставителите на тези внушителни и като обем, и като съдържание антологии - „Български поетически авангард“ и „Украински поетически авангард“. Доц. Мариета Гиргинова ни разказва колко история се крие зад двете солидни томчета, които ни предлагат един нов, и дори радикален прочит на литературата от 20-те и 30-те години на 20 век. Антологиите са двуезични, снабдени с богат библиографски материал и обширни предговори.

Съставители са проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Елка Трайкова и доц. д-р Мариета Иванова-Гиргинова. Антологиите са създадени в рамките на проекта „България и Украйна – култура на преломите (XIX – XXI век)“, който търси диалог и съответствие между българския и украинския поетически авангард. И двете издания са на издателски център „Боян Пенев“ при Институт за литература на БАН.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна