Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„The Bingo Project“ на балет "Арабеск" - ще оцелее ли изкуството

"В момента има невероятна девалвация на говоримото. Непрекъснато се обясняваме кой какво искал да каже, той не искал да каже това... Танцът е по-искрен. Танцът достига по един доста абстрактен начин, както и музиката, и възбужда интелекта и емоционалното състояние на човека. Танцът не претендира да казва: "Това го разбирайте така и по никакъв друг начин". Това каза в предаването "12+3" артистичният директор на балет "Арабеск" Боряна Сечанова. 

„Балет „Арабеск“ попада, както винаги, в една много актуална тема – мястото на изкуството днес, хората, които се занимават с изкуство и как се интерпретира изкуството – дали това е част от нашия живот или нещо, чрез което можем да печелим пари, подмяната на ценностите в един спектакъл“ – разказа Сечанова за новия проект на формацията - „The Bingo Project“.

„The Bingo Project“ е сатиричен танцов спектакъл в жанра на антиутопията с участието на „Бинго симфони оркестра“, които изпълняват музика на живо. Хореограф е Асен Наков – дългогодишен солист на „Арабеск“, който по думите на Сечанова има „много интересен съвременен почерк“. Сценограф е Елица Георгиева.  

Балетната трупа работи по спектакъла от няколко месеца. „The Bingo Project“ разказва за танцов спектакъл, който трябва да бъде представен през състезание, за което се дават определени средства. Така този спектакъл започва да се прави от хора, които не разбират от танци, но имат желанието да спечелят пари от това.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна