Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново силно напрежение на световните пазари на акции

Европейските фондови индекси се търгуват в близо двугодишни дъна

Акциите на световните фондови пазари се намират под нов силен натиск от продажби, след като инвеститорите в глобален план не изглеждат впечатлени от поредната серия корпоративни резултати за третото тримесечие, акцентирайки отново върху растящите притеснения, отнасящите се до Брекзит, италианския бюджет, международната изолация на Саудитска Арабия, търговската война между Вашингтон и Пекин, по-слабия растеж на китайската икономика и високите американски лихви.

Търговията на Уолстрийт в понеделник приключи разнопосочно, като и трите водещи фондови индекса парираха голям част от първоначалния си растеж. Индексът DJIA затвори с понижение от 127 пункта (спад с 0,50%), S&P500 се понижи с 0,43% и единствено технологичният индекс Nasdaq Composite затвори със слабо повишение от 0,26%, но след първоначален ръст от близо 1%.

Азиатските фондови пазари, начело с китайския, пък се оказаха под нов силен натиск от продажби по време на търговията във вторник, прекъсвайки солидното двудневно рали на борсата в Шайнхай. Индексът Shanghai Composite се понижи в рамките на днешната сесия с цели 2,26%, заличавайки част от негови силен отскок с близо 7% от петък и понеделник. Индексът Hang Seng падна с 3,08%, южнокорейският Kospi – с 2,57%, а основният индекс на борсата в Токио Nikkei – с цели 2,67%.

Взривоопасният коктейл, включващ опасенията относно дипломатическата изолация на Рияд, буксуващите Брекзит преговори, италианската бюджетна драма и подновените страхове около търговската война между Вашингтон и Пекин, се отразяват негативно и на инвеститорската настройка на Стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,3% към двугодишно дъно около 354,41 пункта (най-ниско ниво от декември 2016 година насам) и е на път да приключи на загуба за петна поредна сесия на търговия.

Германският фондов индекс DAX 30 бележи още по-солиден от 2% към двугодишно дъно около 11 247 пункта, френският индекс CAC40 пък се понижава с 1,27%, британският FTSE100 – с 0,88%, и италианският индекс MIB – с 0,73%.

Най-агресивни са продажбите на акциите на технологичните компании, като STOXX Europe 600 Technology Index се понижава с 3,7% в резултат най-вече на драматичен срив на акциите на AMS с над 20%, след като австрийската компания за микропроцесори представи финансови резултати за последното тримесечие, които обаче не впечатлиха с нищо инвеститорите. Спад с близо 23% бележат и акциите на френската Atos, след като информационно-технологичната компанията понижи рязко свои прогнози за финансовите резултати до края на годината.

Акциите на Bayer AG пък се понижават с над 8%, след като американски съд потвърди присъдата, според която Monsanto (дъщерната фирма на германския гигант) е отговорна, че хербицид на компанията, базиран на глифозат, включително и от марката "Раундъп", причинява рак.

В решение на Висшия съд в Сан Франциско съдията Сюзън Боланос все пак заяви, че може да намали наложеното през август огромно по размер обезщетение от цели 289 млн. долара до 78 млн. долара, ако бъде полученото съгласие от адвокатите на ищеца Дуейн Джонсън – училищен градинар, който пледира, че неговото заболяване от рак е причинено от препаратите срещу плевели, произвеждани от биотехнологичната корпорация.

Трябва да се има предвид,че Monsanto на Bayer е изправен пред 8700 дела, свързани с негови глифозатни продукти.

Липсата на риск-апетит се отразява доста негативно и на фючърсите на трите основни американски фондови индекса преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с 260 пункта (спад с 1,04%), на S&P500 – с 1,23% и на Nasdaq100 – с 1,51%. Вниманието на инвеститорите е насочено към финансовите отчети на водещи американски компании като Caterpillar Inc., McDonald’s Corp. и 3M Co.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна