Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба на Асен Великов „Бесарабия - извор на красота и родолюбие“

Фотоизложбата на Асен Великов „Бесарабия - извор на красота и родолюбие“ ще бъде открита в Етнографския музей към БАН от 18:30 ч. В експозицията са включени 30 снимки, сподели фотографът в предаването „Хоризонт до обед“ и добави:

„Имах щастието да посетя 2 събора в Бесарабия - един в Молдова и един в украинската част. Снимките обаче не са само оттам, а и от един финал в България - в Балчик, където бяха събрани голяма група бесарабски българи. Успяхме да отсеем 30 снимки, които всеки може да види, стига да има желание, в Етнографския музей до шести ноември“. Посетителите на изложбата трябва да влязат в сградата от служебния вход, уточни Великов.

Няма особена разлика в начина, по който празнуват и се отнасят към фолклора и фолклорната традиция в украинската и в молдовската част, сподели той. Бесарабските българи активно се интересуват от ставащото у нас, каза фотографът.

Всяка снимка е придружена и от стихове на бесарабски поети. Наталия Петрова - член на Управителния съвет на дружество „Родолюбец“ сподели, че стиховете са били писани на български. Тя е на мнение, че бесарабските семейства са по-патриархални от българските.  Денят на бесарабските българи 29-ти октомври е свързан с два юбилея - на Болградската гимназия и на болградската катедрала, припомни Петрова и изтъкна фундаменталното значение на училището и църквата за съхраняването на българския дух.

Относно идеите за програми, които да насърчат българските фирми да наемат работна ръка от българската общност в Бесарабия и тази бесарабски българи да населят западащите села у нас, Петрова коментира:

„Такава програма наистина е необходима, но трябва да е много ясно разписана. Бесарабските българи трябва да се приемат като достойни граждани на България, а не да се взимат за евтина работна ръка. Лично мен това ме обижда, защото имам самочувствието, че не по-малко съм българка от тукашните“.

Българите в Бесарабия знаят няколко езика и лесно могат да намерят добра работа, изтъкна тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени