Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания отново протестират

"Още по-зле за държавата, ако правителството се крепи на човек като Валери Симеонов", заяви Вера Иванова от протестиращите

Протестиращите майки на деца с увреждания пред Министерския съвет
Снимка: Марта Младенова

Въпреки извиненията, които поднесе днес вицепремиерът Валери Симеонов за обидите към децата с увреждания и майките им, в 17.30 ч. пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи. Протестът им тази вечер продължи повече от два часа, а участниците се заканиха да се съберат и утре, ако Симеонов не подаде оставка.
Освен майките на деца с увреждания на ларгото в столицата са се събрали и много други, които подкрепят исканията им и настояват за отстраняването на Валери Симеонов, който, според тях, няма сам да си тръгне от кабинета. Протестиращите са категорични, че с напускането на Симеонов по никакъв начин няма да се стабилизира управлението.
Минути преди 19 ч. протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост и движението по бул. "Цар Освободител" беше затворено в пространството от МС до "Раковски". Демонстрация се състоя и пред сградата на централата на НФСБ, която бе замеряна с тоалетна хартия.
Ето какво заявиха две участнички в протеста:
"Очаквам Симеонов да си подаде оставката. Никакъв тип извинения не могат да компенсират нещата, които той е изговорил в последните няколко дни."
"Просто до миналата седмица горе-долу всичко вървеше нормално. Изненадващо за нас е това поведение."
Сред хората, които минаха край протеста, се появиха и мнения, че трагедията на майките на деца с увреждания се използва за политически цели:
"Целта на всичките тези неща е да се свали правителството, но на българина му е къса паметта, българинът забрави когато БСП и ДПС ограбиха държавата и цялото това нещо те сега го искат обратно."
В Сандански също има протест в подкрепа на майките на деца с увреждания и срещу политическия цинизъм. Ето како казаха някои от участниците в него:
"Важното днес на нашия протест е да покажем една морална подкрепа към майките с децата с увреждания и също така да покажем, че те не са сами."
"Не е нормално простакът да управлява. Майките си гледат децата по най трудния начин - отпускат им се жълти стотинки, няма рехабилитационни центрове като хората, хеле пък  в малките градове и в малките села. Той е добре. Той  взима субсидиите, партийните субсидии, те си взимат всичко, всичко му е окей."
"Да стават и да се махат. Ето това искаме - да се махнат оттам."
"А защо се извини? И той сам си обясни: "Защото коалицията ми каза да се извиня."
Част от организаторите на протеста заявиха, че не приемат политическата употреба на родителския гняв:
"Едва ли не майките с децата остават на заден план в техните очи - ние да не изгубим властта, вие да не вземете властта."
По-рано днес майки на деца с урвеждания се събраха и в Плевен пред областната управа с искане Симеонов да си подаде оставката.
Силвия Кръстева, майка на дете със синдрома на Даун, каза:
"Това не става с едно извинение, да излезе и да каже съжалявам. Ние ще продължим. Настояваме специално господин Валери Симеонов, той трябва да си подаде оставката. Той е вицепремиер на тази държава и излиза и обижда майки и деца."
Друга участничка в протеста заяви:
"Моето име е Наталия Цанева. Те са се посветили на децата си и това заслужва дълбок поклон от мен, от всички и от господин Валери Симеонов. Незнам дали една оставка би била достатъчна, за да реши проблемите."
Протестите на майките на деца с увреждания ще продължат докато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Това заяви в предаването "12+3" Вера Иванова - една от протестиращите, част от инициативата „Системата ни убива“. „Не може тази държава да се представлява от такъв човек“, подчерта тя. По думите ѝ майките се борят за реформа, но не могат да си представят, че „правителството се крепи на самата личност Валери Симеонов“ и „още по-зле за държавата, ако е така“.
"Надяваме се той да ни разбере правилно и да прояви някакъв морал и да си подаде сам оставката. Нашите цели не са за сваляне на каквото и да е правителство, нашата борба е за реформа. Продължаваме с протести. Нямаме искания към г-н Борисов", посочи Иванова.

„Можем да издържим много. Нямаме какво да губим. Залогът са децата ни. Ние не можем да ги оставим в такава държава, която зависи от такъв човек, който се гаври с тях“, допълни Вера Иванова.

Причината за протестите на майките на деца с увреждания стана изказване на Симеонов от миналата седмица, в което той нарече майките "кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца". 

„Той не спря тези дни да обижда и да унижава децата, хората с увреждания и всички, които ни подкрепят, като вчера вече ги нарече „тюрлюгювеч“. Как да приемем такова отношение? То днес е към нас и хората, които ни подкрепят, утре ще бъде към всеки един – и този човек да заема такъв пост. Това е недопустимо! Това е гавра!“, коментира Вера Иванова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна