Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Марин Георгиев:

Парите за трансплантации са крайно недостатъчни

Д-р Даниела Костадинова: Мисленето и нагласите на хората са решаващи

| обновено на 24.10.18 в 10:00

Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България, заяви пред "Хоризонт" доц. Марин Георгиев - национален консултант по урология и началник на Клиниката по урология в Александровска болница:

"Донорските бази, където всъщност донорите се идентифицират и където се кондиционират, там е изключително важно да се обърне внимание на финансирането, изключително недостатъчно по отношение на тази денонощна работа на екипите. Някаква сума се отделя на болницата за това, че те са идентифицирали и са кондиционирали донор и вече от тези средства, да кажем, за нас 20 000 лева се дават за извършване на бъбречна трансплантация, от които по закон 20% всъщност са за допълнително материално стимулиране на персонала".

Около 7 хиляди пациенти се нуждаят от трансплантация на бъбрек, а в листата на чакащите са записани 1100 души, каза проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница.

"Един пациент, който е трансплантиран, в сравнение с един пациент, който е на диализно лечение, в България е три пъти и половина по-евтин на здравеопазването, отколкото пациентът на диализа. Държавата е при всички случаи печеливша от това нещо и тя трябва да има голямата активност това нещо да се случва."

В областната болница в Силистра, която от 3 години е донорска база, лекарите са успели да реализират само една донорска ситуация. Млад мъж в клинична смърт дарява живот на четирима души, които от години чакат за трансплантация. Това е първата и засега единствена донорска ситуация в областната болница в Силистра. През последните години лекарите са установили още трима души в мозъчна смърт, подходящи за донори, но близките им категорично отказали да предоставят органите им за трансплантации, каза директорът на болницата д-р Даниела Костадинова. "Мисленето и нагласите са решаващи и това е проблем, по който трябва да се работи от най-ранна детска възраст. Още от ученическа възраст в училищата, за да знаят децата, че това е благородно, да се направят подходящи материали, подходящи филмчета, в различни часове да бъде разяснявано това защото мисленето е нещо, което се променя най-бавно, а то е решаващо в случая. И съответно от медиите трябва да има още повече популярност за тази дейност, защото, ето в тези три случая, които бяха изключително подходящи, не успяхме да убедим близките да дадат своето съгласие. Мисля си, че нямат още тази нагласа, като че ли имат недоверие, като че ли надеждата, която винаги умира последна, все още стои при тях… Причините са смесени“. Желанието или нежеланието да се дарят органи трябва да се декларира от всеки лично, а не близките да вземат решение, смята д-р Костадинова.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева по темата, както и репортаж на Маргарита Иванова за това как работи системата в отдалечените от столицата краища на страната и от какво има нужда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна