Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се отрази ли положително на системата бюджетът за образование за догодина

Снимка: БГНЕС

Образованието е приоритет за това правителство заради мярката за повишаване на доходите на учителите и за привличане на по-активни, образовани и качествени учители в системата. Това заяви в предаването "12+3" Мария Донкова от фондация „Пайдея“. Тя отбеляза, че заплатите на учителите остават все още под средното за страната ниво и при средна заплата за страната за настоящата година 1119 лева, средната учителска заплата остава 1066 лв.

Вече има и много сериозни регионални различия, което например поставя учителите в София доста под средната за страната заплата, защото за региона средната заплата е доста по-висока, подчерта Мария Донкова. По думите й, това обаче е дебат, "който трябва да се води умно и не му е сега времето, защото сега имаме проблем с това, че доходите на учителите са по-ниски от средните за страната, което не е добре за системата, за учителите и за това, което получават децата“.

В проектобюджета за образование виждаме едно обещание, което става факт през няколкото години в работата на това правителство, коментира Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Петров разгледа повишаването на учителските заплати в контекста на обезлюдяването на населени места, високата средна възраст на учителите и недостига на кадри. "Повишението на учителските заплати, ако го погледнем в проекция, ще задържи качествените учители", прогнозира синдикалистът.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна