Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 100 лева на човек са необходими за подпомагане през отоплителния сезон

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

По още 100 лева на човек допълнително са необходими, за да се компенсират хората, които попадат в системата за целево енергийно подпомагане през този отоплителен сезон. Това сочат разчетите на социалното министерство. Министър Бисер Петков обясни, че още до края на годината ще има еднократно плащане, което да компенсира по-високите цени на ток, парно и твърди горива:

“Говорим за допълнително плащане в размер на около 100 лева за целия сезон. Нека да изчакаме решението на МС, за да можем да сме категорични в това. Тези средства не са планирани в бюджета на министерството за тази година. При 200 000 до 205-210 000 – тази бройка, получили целева помощ, ще бъде ясна в края на месеца и затова изчакваме – съответно необходимият ресурс ще е от порядъка на 20-21 милиона", каза Бисер Петков.

Министър Петков допълни, че още в началото на следващата година ще се направят законови промени, които да разширят обхвата на енергийно подпомаганите и размера на помощта. За целта в бюджета за догодина са заложени 40 милиона лева повече.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна