Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал за незаконни действия на кмета на Каварна внесоха от инициативен комитет

Инициативния комитет „За туризма на Калиакра“ е внесъл сигнал за незаконни действия от страна на кмета на общината Нина Ставрева и Националния център за териториално развитие. Сигналът е адресиран до прeмиера, главния прокурор и Европейския съд и е във връзка с узаконяването на строителство в защитени зони.

Повод за сигнала са издадените от община Каварна разрешителни за строителство, попадащи на територията на защитената зона в комплекс "Калиакра". Според сигнала, разрешителното за строеж на името на "Калиакра инвест" ООД с управител Валентин Николов е издадено при неспазване на закона за опазване на околната среда и директивата за опазване на естествените местообитания.

В сигнала си от инициативния комитет за туризма на Калиакра настояват прокуратурата да провери издадените действащи разрешения за строеж в защитената зона, която подлежи на забрана за всякаква дейност, според присъдата на Eвропейския съд от 2016 година. Според тях, именно тези започнати строежи в землището на село Българево са причината, община Каварна четвърта година да няма приет общ устройствен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени