Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тони Петков и Антония Григорова оглавиха родната ни класация по скайрънинг

Божидар Антонов, Александър Спасов, Силвия Младенова на "Хайдушки пътеки"
Снимка: Кирил Николов-Дизела

Размествания претърпя класирането по високопланинско бягане при мъжете след маратона “Хайдушки пътеки”, който се проведе вчера в Сливенския балкан. Победителят по 42-километровото трасе по Сините камъни Александър Спасов (04:39:35) скочи от четвърта на втора позиция в крайното класиране по скайрънинг. 

"Трасето е доста тежко и предизвикателно. Но и много красиво" - каза Спасов за сливенския маратон. 

Тази година 25-годишният бегач представи страната ни на Световното първенство по скайрънинг в Шотландия и зае 38-то място в световната класация, а преди това спечели “Обиколката на Витоша”, “Мальовица скайрън”, “Витоша рън” и финишира още няколко състезания.

Първото място в българската класация очаквано остана за бегача-веган Тони Петков, а трети се нареди рекордьорът по Ком-Емине Божидар Антонов.


Ето равносметката на Тони Петков за годината: "Първото ми място е до известна степен резултат на късмет. Така се случи, че тази година най-добрите (Константин Василев, Александър Спасов, Кирил Николов - Дизела и др.), поради различни обстоятелства (контузии или други ангажименти) не стартираха на голяма част от състезанията. И, всъщност, според мен на първо място на скай сериите би трябвало да е Александър Спасов, тъй като на Пирин Ултра той е първият финиширал българин и си мисля, че би било редно да получи 100 точки, вместо 62 за това, с което ще събере най-много точки. 
За себе си мога да кажа, че успях да бягам наистина добре на част от тях и съм доволен от резултатите си, на други не успях да бягам така, както искам. Vratsa skyrun беше първо за сезона и бях много доволен от представянето си, въпреки че 2 пъти се губих по трасето. След това имах още 2 силни бягания по планински стартове на Витоша - Salomon Витоша трейл и RUN Bulgar. На Pirin skyrun успях да направя може би най-доброто си бягане за сезона, но, разбира се, можеше и по-добре. На Malyovitsa skyrun, което всъщност е моето любимо състезание, за съжаление не успях да бягам така, както ми се искаше, но все пак станах 2-ри (всъщност ако Константин Василев не се беше контузил, щях да съм 3-ти). Най-трудно ми беше на Adventure skyrun, където исках да се откажа от състезанието още на х. Рибни езера (около 34-ти километър), но поради характера на трасето, се оказа, че ще бъде по-бързо да се прибера пеша до финала. Въпреки че основно вървях, а по спусканията бягах доста леко, се оказа, че Божо (Божидар Антонов) също е имал доста лош ден, а останалите състезатели бяха доста след нас и така успях да остана на първото място, макар и с много слаб за мен резултат. Станах първи при мъжете в състезанието, но реално съм втори - Антония Григорова завърши доста преди мен. 
За скайрънинга в България мога да кажа, че имаме прекрасни състезания, планини, трасета и много потенциал. Много се радвам, че вече в България се провежда старт от световните скай серии, а именно Пирин Ултра. Надявам се догодина да мога да участвам там и да успея да меря сили с най-добрите".

Сред жените най-добра за този сезон по високите планини е Антония Григорова, която в Adventure Sky Run дори надбяга мъжете, а после спчели първия медал за страната ни в Световните серии по скайрънинг при жените, заемайки третото място в състезанието Пирин Ултра (финален етап).


Първата в “Хайдушки пътеки” Силвия Младенова пък (06:45:06) зае второто място в крайното класиране по скайрънинг в страната. А на третото място се нареди Констаца Иванова.


Класиране в “Хайдушки пътеки” при мъжете и жените:

1. Александър Спасов - 04:39:35

2. Иван Сираков - 05:01:23

3. Слави Асенов - 05:11:06


1. Силвия Младенова - 06:45:06

2. Елена Димитрова - 06:58:35

3. Ана Карчева - 07:03:53


Крайно класиране в скайрънига за сезона :

1. Тони Петков

2. Александър Спасов

3. Божидар Антонов


1. Антония Григорова

2. Силвия Младенова

3. Констанца Иванова


И докато участниците от последните надпревари още ближат рани, организаторите на някои от състезанията вече обявиха начало на записванията за следващия сезон.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.