Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон предал на Москва разширен списък с въпроси по Договора за ракетите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмица преди президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да обяви намерението си да прекрати едностранно Договора за ракетите със среден и малък обсег, Вашингтон е предал на Москва „разширен списък с въпроси, които предизвикват подозренията на американската страна“. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин.“ на телевизия „Русия 1“.

Списъкът с въпросите е бил предаден на руснаците чрез американското посолство в Москва, а след това препратен в министерството на отбраната и другите ведомства. Те трябва да разгледат претенциите на Вашингтон и да подготвят отговори на поставените въпроси, уточни Лавров. Няколко дни след това президентът Тръмп обяви намерението си да изтегли Съединените щати от двустранното споразумение, което, по думите на Лавров, „не способства за устойчивия диалог и предсказуемостта“.

Руският външен министър обясни действията на Вашингтон с наличието на ракети със среден и малък обсег у азиатските държави. На въпрос на американците дали Китай, Индия, Пакистан и Иран ограничават тези оръжия, Москва е предложила на Вашингтон да се обърне към тези страни и да се запознае с позицията им по въпроса. Лавров припомни, че преди 10 години Русия е предлагала на други държави договорът да стане универсален, но е получила отказ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна