Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита поредно отслабване на стопанската конюнктура в България през октомври

Снимка: БГНЕС

През октомври стопанската конюнктура в нашата страна се влошава отново, отстъпвайки за пети пореден месец от близо 10-годишния връх, достигнат през май, като по-силно понижение има в сферата на услугите, в промишлеността и в търговията на дребно при подем, отчетен единствено в строителството, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна намалява през октомври с 1,9 пункта спрямо септември, когато се понижи с 1,5 пункта. Това представлява отслабване на общата стопанска конюнктура за пети пореден месец, след като през май тя достигна най-висок връх от края на 2008-а година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи с 2,4 пункта спрямо септември, когато стабилизира на нивото от месец август. Това влошаване се дължи главно на понижените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Според тях обаче има леко намаление и на настоящата производствена активност, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни, показват резултатите от последната анкета на НСИ.

Средното натоварване на производствените мощности през октомври обаче е с 1,5 пункта над нивото от юли и достига 77,5%.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 40,2% и от 35,9% от анкетираните промишлени мениджъри.

По отношение на продажните цени в промишлеността, по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

                                                                Графика на индекса за бизнес климата

Снимка

През октомври 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" нарасна с 2,6 пункта след спад с цели 5,4 пункта през септември, като това повишение се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на техните предприятия. По тяхно мнение настоящата строителната активност остава на равнището си от предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Според последното проучване на НСИ осигуреността на строителството с поръчки се запазва през октомври на нивото от септември и се оценява на 5,3 месеца, но очакванията на строителните предприемачи по отношение на новите поръчки през следващите шест месеца са по-песимистични.

И през този месец недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава през октомври с 2,5 пункта в резултат на по-резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите три месеца. В същото време обаче техните прогнози относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици през следващите три месеца са по-благоприятни.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и от несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние и на трите фактора.

По отношение на продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не очакват промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява през октомври с цели 4,5 пункта след понижение с 1,7 пункта и през септември в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия. По-резервирани са техните мнения и по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, отчита НСИ.

Относно продажните цени, очакванията на мениджърите в сектора са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че въпреки поредното отслабване на стопанската конюнктура, проучването на НСИ за октомври продължава да отчита относително стабилно поведение на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна