Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 млн. лв. за извънкласни дейности догодина

Образователният министър Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Училищата ще получат от държавата общо 25 милиона лева за извънкласни дейности по интереси през следващата година, съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че основно ще се финансират занимания в областта на спорта, изкуствата, културата, здравното и екологичното образование.

Водещ принцип при избора на дейностите по интереси ще бъдат способностите и желанията на учениците, заявени от техните връстници или от родителите им, ако става въпрос за по-малки деца. Доставчиците на дейностите по интереси , обединени в информационна система могат да бъдат външни лица, но най-често това са учителите. Чрез дейностите по интереси ще се търсят варианти да бъде повишен интереса на учениците към математиката, природните науки и техниката, обясни министър Вълчев.

„Там имаме най-голям спад на образователните резултати, особено в областта на техниката, ние имаме нужда от повече ученици, които да се включат в технически-професионални направления. Този интерес трябва да го създадем от възможно най-ранна възраст“, каза той.

В рамките на дейностите по интереси се предвиждат и посещения на различни обекти.

„Това могат да бъдат стопански субекти, могат да бъдат с цел ранно кариерно ориентиране, могат да бъдат обществени институции, примерно съда или общината, също така ще се опитаме чрез дейностите по интереси да стимулираме играта и изучаването на шах в училище“, обясни министър Вълчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна