Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мирослав Ангелов: Не можем да свързваме здравето с клинична пътека

Д-р Мирослав Ангелов
Снимка: МБАЛ "Св. Анна"

Системата на клиничните пътеки е показала своята неефективност. Не е възможно да лекуваме определено заболяване за определени дни. Това мнение изрази в интервю за "Хоризонт" д-р Мирослав Ангелов, отличен от Българския лекарски съюз на традиционните награди "Лекар на годината" в категория  "Ти си нашето бъдеще". "пациентите ни не са болни само от едно заболяване. Не можем да свързваме здравето с клинична пътека, по която някой е решил, че дадено нещо струва едиколко си и ми се струва, че това трябва да се промени. Защото хем ние като съсловие сме ощетени, хем и пациентите са ощетени", смята д-р Ангелов.

Той е завършил медицина през 2017 година. Работи като  лекар в спешното отделение на Университетска болница "Света Анна". Все още има предложения за работа в чужбина, но вярва, че трябва да остане тук, за да направи нещо "за промяната на статуквото". "Продължавам да влагам старанията, които съм влагал като студент, и в работата си в момента и навярно това е забелязано по някакъв начин", казва по повод на наградата младият лекар.

Денят му започва много рано сутрин, когато се „впуска в приключението“, защото спешното отделение на „Св. Анна“ е много динамично и през него преминават страшно много хора. За 12-часово дежурство в голям екип по утвърден алгоритъм на работа успяват да обслужат максимален брой пациенти.

Към спешните и неотложни състояния се добавят обострени хронични състояния, а започващият есенно-зимен сезон допълва палитрата на патологията със случаите на травматизъм. „Обикновено пациентите, които идват, не са с едно заболяване. Имат повече от едно, което ние се налага по-задълбочено да диагностицираме“, разказва д-р Ангелов. За около два часа по стандарт успяват да обследват комплексно пациент, стигнал до спешното отделение на болницата.

Д-р Мирослав Ангелов признава, че отделението е модерно, голямо и разполага с доста възможности, но си пожелава повече хора да осъзнават разликата между спешно и неотложно състояние: "Постарали сме се максимално да дефинираме тези състояния. Сложили сме указателни табели в чакалнята кои състояния са спешни и подлежат на приоритетно обслужване и кои състояния могат да чакат. Така или иначе българинът е свикнал веднага да бъде обслужен и понякога имаме пререкания", споделя още д-р Ангелов.

Въпреки трупания в спешното отделение безценен опит, д-р Мирослав Ангелов мечтае да специализира и да се развива в кардиологията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени