Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еърбъс" отчете ръст на приходите с над 200%, но предупреди за проблеми с доставките на поръчаните самолети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският самолетостроителен гигант "Еъбърс" отчете огромен ръст на нетната печалба през третото тримесечие с цели 212% до 957 млн. евро от 307 млн. евро година по-рано и скок на приходите (на продажбите) с 20% до 15,5 млрд. евро.

От компанията обаче заявиха, че ще имат проблеми до края на годината с изпълняването на поръчките за нови самолети поради влошаване на проблемите с доставките на важни компоненти, включително на двигатели и седалки за най-бързо продавания пътнически самолет A321 neo.

"Еърбъс" посочи, че тази година ще достави общо 800 самолета, но европейският производител на самолети вече включва около 18 нови самолета A220, които преди това не бяха отчетени. През миналата година компанията произведе 718 самолета.

"Въпреки че доставихме повече самолети, отколкото година по-рано, все още трябва да свършим много работа, за да изпълним нашите ангажименти", заяви изпълнителният директор на компания Том Ендърс при представяне на финансовия отчет за последното тримесечие.

Трябва да се има предвид, че през първите девет месеца на тази година Airbus успя да предостави едва 503 готови самолета, като главни виновници за забавените доставки бяха производителите на двигатели CFM International - съвместно предприятие на General Electric Co. и Safran SA, както и United Technologies Corp., които закъсняха да получат своите двигатели за Airbus.

Въпреки проблемите с доставките на поръчаните самолети, акциите на Airbus поскъпват по време на търговията в сряда с 2,4% на фона на общия подем на световните фондови борси в края на един много лош за инвеститорите месец и с оглед на силния ръст на печалбите и на приходите на европейският самолетостроителен гигант


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени