Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Павлов: Тепърва ще се заражда някакъв политически контекст в случая с ДАБЧ

Снимка: БГНЕС

Вероятно има някакви елементи на политически удар или тепърва ще се заражда някакъв политически контекст в целия този криминален случай. Това заяви в интервю за предаването ни "Нещо повече" професор Пламен Павлов - бивш директор на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в периода 1998 до 2002 година, в коментар на събитията около агенцията.
 

"ДАБЧ има много по-широк спектър от дейности, а това, в което се е превърнала през последните години за мен е непонятно", добави проф. Павлов, според когото бавенето на документите за удостоверяване на българско гражданство е предпоставка за корупция.

"Гражданството, което се придобива по произход трябва да се запази, както и максимално да се улесни", добави проф. Павлов по готвените промени в Закона за българското гражданство, което се взима сега по произход и по натурализация:
"Промени вероятно трябва да има - не съм юрист и тази материя не ми е чак толкова позната, но в никакъв случай не бива да се спира процесът на даване, на получаване на българско гражданство". 

"Не може да се търгува с чувствата на хората и с националното достойнство. За мен това е едно гигантско престъпление, един морален колапс, който се случва", подчерта още бившият директор на ДАБЧ.

Подробности, както и обобщение на репортера ни Силвия Великова за дадените по-рано през деня от Прокуратурата и Антикорупционната комисия подробности около схемата в Агенцията за българите в чужбина, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени