Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат в LNG терминала край Александруполис да участва като акционер и "Булгартрансгаз"

Валентин Николов: Всички потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене" са препотвърдили интереса си

Валентин Николов

"Днес в енергийната комисия ще настояваме министър Теменужка Петкова да я изслушаме във връзка с газовата стратегия. Ще има предложение - в LNG терминала край Александруполис да участва като акционер и "Булгартрансгаз". Това заяви в предаването „Преди всички“ депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е и зам.-председател на ресорната парламентарна комисия, която днес ще се занимае с енергийната стратегия до 2020 г., която правителството актуализира вчера само в сферата на газа.

„Получи се един голям пожар, който трябва да се погаси. Трябва да се намерят разумни решения. Решението за АЕЦ „Белене“ не трябва задължително да се вземе от днес за утре. АЕЦ „Белене“ трябва да се огледа отвсякъде, процедурата трябва да бъде максимално прозрачна“, категоричен е той.

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е напълно завършена – това уверение е получил Николов от енергийния министър Теменужка Петкова. Остава да се уточнят някои детайли, добави той. Според ресорния министър няма да има пречки до края на годината процедурата да започне.

Всички потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене" са потвърдили своя интерес към централата, каза депутатът и добави: 

„Процедурата при всички случаи ще бъде дълга. Това ще бъде продажба на определен вид дялове, т.е. самите инвеститори ще предложат с какъв дял могат да участват, така че да се получи едно акционерно дружество на една проектна компания, в която държавата ще бъде съакционер с активите, които ще бъдат оценени от фирма, която вече е избрана“, коментира Николов.

За ТЕЦ „Марица Изток 2“ той посочи, че министър Петкова е направила комисия, която да направи краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. В краткосрочния план влиза начинът за намиране на пари – БЕХ чрез подопечните си дружества трябва да намери начин да закупи въглеродните емисии за следващата година. Дългосрочният план предвижда държавна помощ, което трябва да се изисква от ЕК като изключение, допълни Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна