Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмата симфония на Васил Казанджиев с премиера в Деня на народните будители

Герган Ценов и проф. Васил Казанджиев

В Деня на народните будители Софийската филхармония ще представи специален концерт. Той е с изцяло българска програма под диригентството на Герган Ценов - човек, особено силно ангажиран с каузата за изпълнението на българската музика у нас и в САЩ, където той живее от години. Публиката вече свикна като че ли неговите завръщания на родна сцена да са свързани с изпълнения на български произведения от втората половина на ХХ век до наши дни.

За този концерт от САЩ пристигна и младият музикант Лъчезар Костов - един от най-изявените български виолончелисти. В момента той е част от състава на Балтиморския симфоничен оркестъ, а със Софийската филхармония ще изпълни Симфония-концертанте за виолончело и оркестър, която Любомир Пипков посвещава на легендарния Мстислав Ростропович в края на 50-те години на миналия век.
В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Герган Ценов разказа за интригуващата програма, в която ще има и премиера - на Седмата симфония от Васил Казанджиев, а публиката ще чуе и творбата „Небесна светлина“ от Ясен Воденичаров. Чуйте подробности в звуковия файл!
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!