Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски фотограф с изложба в новото място за култура

Фотоизложбата: „Сергей Борисов и съветският художествен ъндърграунд. Опит за реконструкция“ се открива  в новото място за култура СКЛАД на фондация „Пловдив 2019“. 

Снимките на най-нашумелия руски фотограф ще бъдат показани за първи път пред пловдивска публика с мотото ZEITGEIST 

/Духът на времето/. Това са 62 фотографии, които включват и снимки, правени от Сергей Борисов непосредствено преди изложбата му в България.

Куратор на изложбата в Пловдив е неговата дъщеря Катрин Борисофф, директор на фондация RuArts. Снимките на популярния руски автор могат да се видят до 5 декември. 

За първи път наричаният често „летописец на Московските и Санкт Петербургските ъндърграунд сцени“ и „прославилият Москва и нейната бохема“ Сергей Борисов ще бъде представен пред пловдивска публика от 2 ноември до 5 декември. 

Публиката ще може да види за първи път „Отчаяни автори на графити“ (2018) и „Уличен танц“ (2018). Наред с тях ценителите ще видят и цялата палитра от изкуството на Сергей Борисов, както и едни от най-известните му снимки. Именно неговият гений за създаването на „икони“ на времето го прави един от най-търсените фотографи в Русия. 

„Залез“ (1985) и „Акробат“ (1993), „Па дьо дьо“ (2016) несъмнено се превръщат в символи на своята епоха. „Zeitgeist“, философски термин, който се превежда буквално като „духът на времето“ и най-точно отговаря на артистичната кариера на Сергей Борисов, един от най-търсените руски фотографи от началото на XXI век. 

Zeitgeist описва най-точно разнообразието в художествения език на автора. Той никога не е бил документален фотограф и винаги е използвал различни жанрове - портрет, голо тяло, студийна и пейзажна фотография.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна