Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Факултета" до лагер на НАСА - колко стръмен е пътят на успеха

Седмокласничката Симона Маркова доказва на връстниците си, че можеш да се измъкнеш от стигмата на гетото

Снимка: Таня Величкова

Една седмокласничка отива на официалния прием на президента Румен Радев за Деня на народните будители с мисълта, че най-вероятно ще кажат за това в новините. Не само за приема, но и за нейното участие в него. Съседите й от столичния квартал "Факултета" и друг път са я виждали в телевизионни репортажи, слушали са и са чели нейни интервюта. Симона Маркова привлече вниманието, когато по-рано през годината спечели участие в единствения действащ космически лагер на НАСА в "Европа Спейс кемп" в Измир. Написа есе, журито го хареса и тя замина като част от българската група в това международно ученическо приключение.

Тогава Симона разказа, че дължи успеха си на заниманията в Центъра на надеждата, който посещава заедно с други деца от "Факултета". Там тя учи английски, математика, спорт, изкуства, дори правила на поведение - след като приключи с уроците в училище. Създателят на Центъра Виктор Кирков и учителката по английски Ина Петкова приемат постиженията й като личен успех.  

"Когато имаш интерес, не осъзнаваш как учиш нови неща. Ако науча английски език толкова добре, колкото ми се иска да го знам, бих могла да отида да преподавам на други деца в космически лагер на НАСА в "Европа Спейс кемп в Измир", споделя Симона в интервю за предаването "Преди всички". 

"Ако не започнем да променяме мисленето на децата от ромските квартали, не може да настъпи промяна. Промяната ще настъпи, ако тези деца видят един друг свят. Човек се реализира и взима от живот, толкова, колкото му позволяват собствените му бариери", убеден е създателят на Центъра на надеждата Виктор Кирков.

Новините инициативи Центъра на надеждата са свързани с Отбора на надеждата - след 10 дни заминават на световно първенство за уличен футбол за бездомни хора в Мексико сити. В отбора са и пет момчета от столичния квартал "Филиповци" и едно от Гергевец - ромско село близо до град Сливен.

Семейството е това, което е изграждало и направило от Симона човека, когото харесваме, смята учителката й по английски Ина Петкова. "Много е лесно да запалиш огънчета в душата на децата, ако знаеш какви са им възможностите. Преди да се опитваме да бъдем будители, нека да слушаме малко повече тези деца", призовава тя.

В звуковия файл е интервюто на Таня Величкова със Симона Маркова, Виктор Кирков и Ина Петкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени