Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка реши единодушно да остави основната лихва на ниво от 0,75%

Банката предупреди за влошаване на световните икономически перспективи в резултат на търговската война между САЩ и Китай

Английската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент и потвърди, че ще е необходимо ограничено и постепенно повишение на лихвените ставки през следващите няколко години, ако британската икономика продължава да нараства според очакванията.

В същото време обаче АЦБ посочи, че перспективите пред глобалната икономика са се влошили, предупреждавайки че растящият протекционизъм и напрежението в развиващите се пазари рискуват да препънат растежа в световен план.

Централната банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,75%, след като през август тя повиши лихвената ставка до това най-високо ниво от почти едно десетилетие насам. Днешното решение беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа).

АЦБ представи и своя нов т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад", в който намали слабо досегашните си прогноза за растежа на БВП на Великобритания през тази и през следващата година, съответно до 1,3% (от 1,4% според предходния доклад през август) и до 1,7% (от 1,8%), като прогнозира икономически растеж от 1,7% през 2020-а и през 2021-а година. Централната банка очаква инфлацията на Острова в едногодишен и двугодишен хоризонт да нарасне с по 2,1%, преди да стабилизира около целевото ниво от 2% в тригодишен план.

Новите макроикономически прогнози не се различат съществено от предходните, което е сигнал, че британските централни банкери остават на пътя на постепенно и премерено двукратно или трикратно повишение на лихвите ставки в рамките на следващите три години.

В днешния си тримесечен инфлационен доклад АЦБ изложи и по-подробно икономическите рискове, свързани с евентуалното неконтролирано излизане на Великобритания и Европейския съюз и как може да реагира на подобен негативен сценарий.

Ако Лондон и Брюксел не могат да постигнат съгласие относно условията за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС през март следващата година, "твърдият" Брекзит, който ще последва, може да доведе до сериозен удар върху британския капацитет да произвежда стоки и услуги, предупреждават членовете на АЦБ.

"Едно рязко и неконтролирано оттегляне от ЕС може да доведе до прекъсване на доставките, до гранични проблеми, до по-слаба британска лира и до по-бързи и скъпи промени в производствените модели, което ще накърни сериозно производствения капацитет на бизнеса в Обединеното кралство", коментират британските централни банкери.

Отговорът на АЦБ на подобен сценарий за Брекзит без сделка с ЕС ще зависи от това, до колко големи ще са тези последици и колко голям удар ще понесат потребителските разходи в Обединеното кралство. Лихвените проценти биха могли да бъдат намалени, за да се подкрепи икономическия растеж, или те биха могли да бъдат повишени, за да се ограничи евентуалното рязко повишение на инфлацията.

Ако обаче процесът по Брекзит премине гладко и бъде постигнато споразумение между Лондон и европейките власти в Брюксел, това може да доведе до поскъпване на британската лира и до нарастване на инвестициите на острова.

Английската централна банка също така отбеляза, че повишаващите се лихвени проценти в САЩ причиняват финансови затруднения в развиващите се пазари и могат да влошат техния икономически растеж.

Централната банка предупреди, че търговските спорове в световен план и най-вече войната с митата между САЩ и Китай също заплашват да подкопаят глобалната икономическа експанзия. На този етап икономистите на АЦБ не виждат съществено влияние върху световната икономика от търговския конфликт между САЩ и Китай, но преценяват, че 10 процентно повишаване на американските мита върху вноса от всичките важни търговски партньори ще намали глобалния растеж с 1%.

Това даде основание на АЦБ да намали слабо прогнозите си за глобалния икономически растеж през следващите две години, като вече очаква нарастване на световния БВП с 2,25% през 2019-а и догодина и с 2,0% през 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени