Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов домакинства регионална среща с участието и на Израел

Българският премиер и израелският му колега проведоха работна закуска в резиденция „Евксиноград“

| обновено на 02.11.18 в 14:14
4
Бойко Борисов, Александър Вучич, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Бенямин Нетаняху в края на пресконференцията им в в резиденция „Евксиноград“ край Варна.
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху проведоха работна закуска в резиденция „Евксиноград“ край Варна. Там се провеждат разговори на четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, с участието на израелския премиер, който е специален гост на форума и по-късно ще се включи в работен обяд.

Нетаняху проведе двустранни разговори и с премиерите на Гърция и Румъния – Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, както и с президента на Сърбия Александър Вучич. Сред темите на разговорите са регионалната стабилност, инфраструктурни проекти и газови връзки.

На работната закуска българският премиер изрази увереност, че присъствието на Нетаняху в деня на форума ще се отрази положително не само върху двустранното ни сътрудничество, но също така ще допринесе за развитието на отношенията на Израел с останалите участници в четиристранната среща, както и за развитие на отношенията между Израел и ЕС.

Според Борисов е налице отлична възможност да се проведе задълбочен диалог, който е в интерес на целите на многостранната среща – укрепване на регионалната сигурност и стабилност, постигане на свързаност и ускорено икономическо развитие, осигуряване на необходимите енергийни ресурси, привличане на  повече директни чуждестранни инвестиции и чужди туристи.

Той изрази удовлетворение, че приятелските отношения между България и Държавата Израел, които, по думите му, отдавна са придобили характер на стратегическо партньорство, продължават да се развиват възходящо.

Четиристранната среща във формата е традиционна, като всеки път се домакинства от някоя от страните-участнички. Премиерът на Израел, който пристигна във Варна вчера, се присъединява по покана на премиера Бойко Борисов.

„Желанието ни е ЕС и Балканите, като част от него, да бъдат все по-бързо развиващи се. Точно в сферите, в които Израел е водещ, а България и колегите на Балканите имат своите възможности, да развиваме тези високи технологии“, заяви вчера Борисов след срещата с израелския си колега.

Нетаняху обяви, че сред темите на разговор ще е и възможността природен газ от Израел да достигне до България през Гърция. Той и Борисов имат предвидени двустранни разговори с балканските лидери. Нетаняху обяви, че е готов за сътрудничество с четирите страни и за доставката на газ по трасето от Израел през Кипър и Гърция с отклонение и към България:

"Надявам се бързо да напреднем, надявам се, че в следствие проучването ще разберем, че този проект не само може да бъде осъществен, ами е задължително да бъде осъществен. За нас е важно да можем да изнасяме газ и да го доставяме към вас, за да диверсифицираме тези газови доставки и това е много важно и също така много смислено", каза Нетаняху.

„Оттук, от Варна вляво, образно казано, се вижда Крим, вдясно Истанбул, зад гърба ни е Косово. За разлика от други колеги, аз винаги съм смятал, че Балканите имат огромна перспектива, така че Израел е добре дошъл“, каза Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна