Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо от ТЕЛК се опитват да прехвърлят 16-годишни деца към НЕЛК

Намаляват процентите на диабетно болни деца при преосвидетелстване от ТЕЛК

При хронично нелечимо заболяване посоката е само към усложнения, коментират специалисти

Снимка: Ани Петрова, БНР

Родители на деца с диабет, които на 16 години се явяват за преосвидетелстване, сигнализират пред "Хоризонт", че получават по-нисък процент в ТЕЛК-решенията си.

Майката на Диян Юруков – Елена, разказва, че подавайки документите, ги карат да изчакат още 2 седмици и решение на НЕЛК с мотив, че детето минава в графа „Възрастни“. В „Социално подпомагане“ обаче й обясняват, че въобще не трябва да ходи в НОИ.

„Какво значи това? Той спира да бъде ученик, че той изведнъж се е излекувал от диабета?“, пита майката. Диян вече е получил решение, в което се удостоверява намалена работоспособност 50 %, като досега е бил със 71 и майка му Елена се чуди какво налага намаляването на този процент, при положение, че изследванията му показват влошаване на състоянието. Месечната помощ за Диян след преосвидетелстването пада от 450 на 350 лева.

Доц. Радка Савова, завеждащ отделението по диабет към  Специализирана детска болница - София е категорична, че децата с диабет трябва да се явяват на ТЕЛК еднократнодо завършване на училище на 19 години, тъй като болестта е нелечима:

„Имаме хронично заболяване. Имаме нелечимо заболяване. След като един пациент няма да бъде излекуван от това заболяване, аз не знам защо трябва на всеки две години той да се явява на ТЕЛК. След като едно заболяване е нелечимо, то има само една посока – на бъдещи усложнения.“

„Нуждите на едно дете на 16 години без един ден и на 16 години и един ден са едни и същи. Няма никаква логика на деца, които още са ученици и не работят, да им се приспадат проценти“, подчерта доц. Савова.

Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата и младите хора с диабет, коментира, че в този случай администрацията нарушава правата на болните и не спазва законите:

„НЕЛК няма нищо общо с детето. То е за възрастни. Там ние нямаме работа. Няма никъде нищо прието и узаконено, че всички, които преминат на ТЕЛК след 16 години, автоматично трябва да спазват тези закони. Това са учащи деца. Представят документ, че са учащи.“

„В случая става така, че навършвайки 16 години и отивайки на комисия ТЕЛК, автоматично се опитват да ги преминат към възрастните и да започнат да се позовават на правилата и законите, свързани с ТЕЛК-овите решения при възрастните, което не е редно.“

Повече по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени