Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Куцева: Дезинформацията в медиите за неправителствения сектор трябва да бъде преодоляна

Снимка: Ани Лозева

С кръгла маса на тема "Гласове под обсада" ще завърши тридневната кампания "#НовитеБудител(к)и: Предай нататък", която се осъществява от Българския фонд за жените в партньорство с 11 организации в седем града в страната. Основната идея е да се популяризират човешките права и демократичните ценности.

Гергана Куцева - директор "Развитие и комуникация" в Българския фонд за жените, сподели за предаването "Преди всички", че темата е избрана заради обидните квалификации за неправителствения сектор:

"Тази дезинформация, която тече в медиите, трябва по някакъв начин да бъде преодоляна. Затова решихме в тази кампания да обединим толкова много организации от провинцията, които директно работят с хората и биха могли да привлекат доброволци и подкрепа за своята работа, да разкажат повече и да покажат, че ние от НПО сектора, гражданските организации, фондациите, сдруженията, асоциациите всъщност принадлежим на гражданите и работим в подкрепа за постигането на различни положителни промени в обществото".

От фондация "Медийна демокрация" ще представят пространно как е бил изграждан публичният образ на неправителствения сектор от 89-а година до днес:

"Има достатъчно позитивни примери и истории в медиите, но има един клъстер от медии, които постоянно бълват обиди и дезинформация срещу НПО в сектора, говорят за него като един общ враг. Когато говорим отделно за различни добри граждански инициативи, те са отразявани неутрално или позитивно, но когато по принцип говорим за фондациите, за НПО-тата, за гражданските активисти, тогава доста често се използва реч на омразата".

По време на форума ще бъдат връчени и отличия "Свободните електрони" за 2018 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна