Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите смятат, че мобилната антена в село Малко Градище е безопасна

Снимка: Радио ВИДИН


Наша слушателка от село Малко Градище, община Любимец, няколко пъти сигнализира за антена на мобилен оператор, която според нея създава проблем със здравето на хората. Съоръжението се намира на близка къща:

"Няма съгласуване с кметство Малко Градище, където е монтирана антената, на втория етаж на бившата сграда на РПК- Любимец. Тям тя показа лоши показатели на излъчване. Направихме жалба от 226 души, тъй като нашата кметица не направи съгласно документите съгласувателно писмо, ни е протестирахме и отправихме жалба до пет институции. Така или иначе антената излъчва вредно до днес. Всички казват едно и също , без съгласуваност с населението, понеже е вредно на втория етаж, от шестия етаж нагоре излъчванията не пречат хоризонтално долу на земята,  а сега тези три лъча, единият отива към кметството, което е в центъра, другият отива към детската градина и третият отива към читалището."

Според заместник-кмета на Община Любимец Тодор Милев обаче проблем с въпросната антена няма и хората няма нужда да се притесняват за здравето си:

"Експертната оценка определя максималния размер на хигиенно-защитните зони и места и сгради, където хора мога да живеят или пребивават. Заключението на експертната оценка е, че местата или сградите за постоянен или инцидентен престой се намират на безопасно разстояние спрямо конуса на излъчване на секторните антени в хоризонтална и вертикална равнина и не се очаква облъчване на хора с наднормени стойности на електромагнитно поле. Във всички и най-малки подробности е спазен законът. Всичко това беше обяснено на жителите още 2015 година. "


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна