Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин поздрави разведките от ГРУ за 100-годишния юбилей

Владимир Путин говори на тържествено събрание в Театъра на руската армия в Москва за 100-годишния юбилей на руското военно разузнаване.
Снимка: Пресслужба на Кремъл

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави тази вечер руските военни разузнавачи по случай професионалния им празник, похвали ги за смелостта и решителността и предложи да се възстанови старото наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) вместо сегашното ГУ на Генералния щаб на въоръжените сили, предаде БТА.

„Поздравявам ви с професионалния празник - Деня на военния разузнавач, и със стогодишнината на легендарното ГРУ, сега Главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили", каза Путин, който е бивш офицер от КГБ, цитиран от ТАСС.

Държавният глава говори пред ветерани и служители на службите на тържествено събрание в Театъра на руската армия в Москва. „Не е ясно къде изчезна думата „разузнавателно“, трябва да се възстанови името Главно разузнавателно управление“, каза президентът, аплодиран от присъстващите в залата.

Путин подчерта, че разузнаването е съществена част от военното дело и военната наука, както е било винаги през вековете.

Създадена от болшевиките през 1918 г. и смятана през съветската епоха за съперничеща на КГБ структура, Главната дирекция на разузнаването на Генералния щаб на въоръжените сили (ГРУ), преименувана на ГУ през 2010 г., се слави като най-мощната и най-смелата руска разузнавателна агенция, макар да е малко позната на широката общественост, посочва Франс прес.

През последните месеци обаче всички говорят за ГРУ, особено западните държави, които го обвиняват, че е замесено в кибератаки по целия свят. Лондон обвини руската военна разузнавателна служба, че през март е отровила в Англия бившия руски двоен агент Сергей Скрипал.

В САЩ ГРУ беше обвинено, че е в основата на хакерските нападения през 2016 г. срещу компютри на американската Демократическа партия, предшествали скандала с руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Това бе категорично опровергано от Москва. По това разследване през юли бяха повдигнати обвинения срещу 12 руснаци, за които беше обявено, че са агенти на ГРУ.

Британските власти издадоха заповеди за арест на двама предполагаеми агенти на ГРУ, заподозрени, че на 4 март са извършили нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри. Тези обвинения също бяха категорично отречени от Русия.

В изказването си днес руският президент се спря и на ролята на ГРУ по време на войната в Сирия и каза, че то има голям принос за успеха на руската кампания там, предаде Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!