Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на загинали военни на Архангелова задушница

4
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев присъства пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища на панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница.
Снимка: БТА

С панихиди и военни ритуали на днешната Архангелова задушница днес бе отдадена почит на военнослужещите, загинали при изпълнението на воинския си дълг.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев почете паметта на българските военни, загинали във войните за национално обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Румен Радев положи венец пред мемориала на загиналите герои. Заупокойна панихида отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

„Бог да прости всички войни дали живота си за свободата на нашата вяра и нашето отечество. Спомняйки си днес техният подвиг се молим Бог да ги упокои и да ги настани в недрата на Ааврама, и Исака, и Якова. Бог да ги прости. Вечна и блажена да бъде тяхната памет. Амин!“, каза епископ Поликарп. 

На ритуала присъстваха и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши военнослужещи от всички родове войски, членове на военнопатриотични съюзи и роднини на загинали военни. Ритуалът с военни почести се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г.

Варненският  и  Великопреславски митрополит Йоан  отслужи панихида пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 година в старите гробища на Варна. Там се състоя военен ритуал с участието на военни моряци и представителния духов оркестър на ВМС.

Обичай от началото на Първата световна война

„Този обичай води своето начало малко след началото на Първата световна война, тъй като в 1916 г. България се сражава  на два фронта за времето от първи септември до шести декември“, обясни пред „Хоризонт“ командирът  на ВМС контраадмирал Митко Петев.

„Почти всеки ден на двата фронта загиват близо две хиляди човека на ден, което  е огромна загуба. Обикновено българинът търси своите корени, търси съчувствието, търси общността, когато празнува и, когато скърби. Затова Българската православна църква отговаря на този повик, прегърнат от българските войни. Да се отдели особено внимание на хората, които са загинали при изпълнение на своя дълг към родината и Отечеството. В днешният ден ние ще почетем паметта на всички български войни, загинали за Независимостта и Обединението на България".

Венци и цветя поднесоха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, контраадмирал Митко Петев, митрополит Йоан, представители на военнопатриотични организации, ветерани, много граждани.

В Плевен с военен ритуал и Панихида се почита паметта на военнослужещите, загинали във войните в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Там се състоя военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Четвърти Плевенски пехотен полк. Ритуалът се организира от командването на Плевенския гарнизон и започна в 11.00 часа с участието на армейски почетен караул. Командирът на гарнизона полковник Николай Бешев произнесе слово. Беше отслужена панахида за загиналите воини.

Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден, който е на 8 ноември. Отдава се почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия. Нарича се още Мъжка задушница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна