Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йоловски – зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“:

23 администрации все още не обменят документи помежду си електронно

Естествената реакция на новостите е тотален отпор, каза той

Снимка: Светослава Кузманова


Към момента 23 са администрациите, които не обменят помежду си документи електронно. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Александър Йоловски – зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“. По думите му за тези ведомства има алтернативен канал, по който да работят. Стъпката е направена, оттук нататък е въпрос на привикване към новия начин на обмен на документи, категоричен е той и добави:
     

„Броят на администрациите, които не изпълняват изискването, намаляват непрекъснато. Основните проблеми, които всички срещнаха по този дълъг път, са на първо място необходимостта от цялостна промяна на начина на мислене, т.е. ние вече не можем да си позволим да бъдем в хартиения свят. На второ място – почти всички администрации срещнаха както технически проблеми, някои от тях срещнаха и финансови трудности. Много от администрациите имаха нужда и от специализирано обучение“.

С електронния документооборот няма да се губи ценно време на администрацията и гражданите, отбеляза Йоловски. По думите му именно така гражданите ще усетят ефекта от електронния обмен на документи - чрез по-бърза работа на ведомствата. Основна задача на администрацията пък е да не се отпуска с тази нова технологична възможност, добави той.

Естествената реакция на новостите е тотален отпор, каза още Александър Йоловски. Той е на мнение, че борбата е да се промени начинът на мислене:

„Електронният документ не е нещо страшно, не е нещо, което прави света по-несигурен, а обратното – прави го по-сигурен, по-защитен и по-бърз“.

Йоловски посочи като ключов проблем – киберсигурността. В последните години активно се работи за това администрациите да осъзнаят този проблем и да влагат сериозна енергия за осигуряване на киберсигурността, коментира той и добави:

„Киберсигурността изисква средства, но преди всичко изисква много добра организация и процедури. Киберсигурността е тема, която ежедневно трябва да се актуализира“.

Голяма част от работата по създаването на хранилище за електронни данни е наша и ние ще се справим в срок, актегорично заяви Александър Йоловски. Според него задачата не е толкова трудно, но изисква последователност, упорство и познание.

Йоловски съобщи още, че до края на ноември е крайният срок, в който всяка централна администрация трябва да направят профил в системата за сигурно електронно връчване. През тази система хората и фирмите ще могат да изпращат документи до ведомствата. Системата е свързана с електронния документооборот. Вътрешното движение на документите е извън обсега на системата, каза Александър Йоловски, но добави, че гражданинът ще знае кога писмото му е получено.

Александър Йоловски каза, че когато става дума за нужди на държавата, свидетелство за съдимост вече не се изисква: "Ако някое ведомство изисква от някой гражданин такова свидетелство, това е нарушение на закона". Това обаче все още не важи за фирмите, добави той.

"Електронното управление вече работи. Следващото ни предизвикателство е да разширим обхвата на електронното управление, а то вече работи", каза в заключение зам.-председателят на агенция "Електронно управление".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна