Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестни автошествия срещу високите цени на горивата блокираха ключови пътища

3
Шофьорите се заканиха да пренесат протеста си в София
Снимка: БГНЕС

Над 300 леки коли, микробуси и таксита се включиха в протестното автошествие. Заявен като мирен протестният автопоход на хората от Благоевград прерасна в гражданско неподчинение и искане на оставки. Шествието премина по централните булеварди, излезе на международния път Е-79 и го блокира след тунел "Железница". Хората от автоколоната излязоха на шосето и спряха движението и в двете посоки като проведоха протестния си митинг, охранявани от полицията. Най-радикално настроени бяха младите, които се заканиха следващия път да атакуват парламента:
“С мирни протести нещата няма да се случат, няма кой да ни чуе и види“, коментира един от протестиращите.
Във вторник ще бъде създаден национален граждански стачен комитет, който ще кооридинира протестите в цялата страна.
Движението по Е-79 в момента е натоварено. Колоната и в двете посоки се движи много бавно.
Протестът е масов и е не само срещу скъпите горива, а срещу поскъпването на данъците на колите, застраховката "гражданска отговорност", електроенергията и водата, споделят участници. Според хората, увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите. Организаторите от Съюза на българските транспортни работници твърдят, че се подготвя по-голям протест в София. Някои шофьори недоумяваха защо колите с газови уредби също трябва да плащат по-висок данък, тъй като отделят значително по-малко емисии. 
Десетки шофьори от Ямбол и Сливен се включиха в протестното шествие срещу цените на горивата. Над 100 автомобила с развети трибагреници, черни знамена и надути  клаксони преминаха по ямболските улици. 
Хората заявиха, че  протестират не само заради поскъпването на горивата, но и на застраховката "гражданска отговорност" на автомобилите. Протестиращите подкрепиха искането на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.
Протестиращите  за кратко блокираха движението по пътя Ямбол - Сливен.
Протестно автошествие се проведе и в Пазарджик срещу високите цени на горивата. За разлика от миналата седмица, днес протестът беше законен и се охраняваше от полицията. В началото за кратко беше спряно движението към магистрала Тракия, на разклона за село Драгор. Шествието тръгна малко преди 12 ч. и премина през централната част на града. Нови протести се планират и за следващата седмица

В автошествието срещу високите цени на горивата и застраховката „Гражданска отговорност“ се включи днес следобед и Сливен. Над 50 автомобила взеха участие. Протестът се организира в социалните мрежи.

Според организаторът Веселин Бонев високата цена на горивата у нас и повишената цена на застраховката “Гражданската отговорност“ не отговарят на реалността:

“Не може за една година да се вдигнат застраховките със 100 лева. Миналата година съм плащал 160 лева застраховка, тази година 270 лева на тази кола“, каза Бонев. Част от протестиращите заредиха за лев на една от големите вериги бензиностанции.

“Аз за колата ли ще работя, за застраховка ли ще работя, за данъци ли ще работя? Нищо нормално в тази държава няма“, коментира протестиращ, а друг от присъстващите каза:

“Надяваме се, че ще се променят нещата. Всичко зависи от целия български народ. Ако всички са спонтанни и единни ще се промени нещо“. 

Протестното автошествие премина по централните булеварди на града. Все още няма яснота дали ще има последващ протест.

В събота такива протести имаше в Добрич, Стара Загора и Монтана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна