Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Филипов: Нещата в романа "Синът на авиатора" са мистични, но достоверни

Нещата в романа "Синът на авиатора" са мистични, но достоверни. Това сподели в предаването "12+3" авторът Крум Филипов. Романът е дебютен за него и е вече на пазара. 

"Нещата в романа са мистични, но са достоверни. Няма една история, която да не е документална. Дори най-невероятните неща в романа са истина, защото това е работата на човек, който се занимава с изкуство, да има видимост около невидимите неща. Както казва Радичков, това, че долините и хълмовете на въздуха не се виждат, не означава, че ги няма. И в момента на съкровеност, на изповедност, на изповядване на болка, на същински разговор, се въплътява въздухът между двама разговарящи, той става видим и тая видимост е съвсем реална, тя съществува, не е да я няма. Баща ми действително е виждал Богородица в този параклис, той е съществуващ параклис. Дори бих могъл да кажа, че не съм и съвсем автор на романа. Има една част от него – историята с Андрей, която е буквално копи пейст от статус от най-добрия ми приятел във фейсбук. Той не е такъв, той не е човек, изкушен от изкуства, не си измисля. Но точно в такива моменти, крайни, екстатични, човек вижда, че нещата имат една по-особена дълбочина. 

Разговорите ни, изповедните разговори, са белязани от едно присъствие, което би трябвало да е видимо за всеки, и този роман изповядва именно това, че има нещо трето, то ни наблюдава, но на него му виждаме само окото, а то ни вижда целите", разказа Крум Филипов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени