Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странният свят на Роджър Балън

БНР Новини
Фотограф: Роджър Балан

Американският фотограф Роджър Балън пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи“, която ще може да се види паралелно в София и Пловдив между 13 ноември 2018 и 13 януари 2019 година.
В Столицата 80 черно-бели фотографии от 7 серии, направени между 1982 и 2014 г. в Южна Африка ще бъдат показани в Квадрат 500. В Пловдив фотографиите ще бъдат повече от 100. Те ще бъдат показани в Градска художествена галерия.

„Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това, има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност“, казва артистът.

Странният и смущаващ свят на Роджър Балън става част от съвременната попкултура – той е сърежисьор и артдиректор на видеоклипа I Fink U Freeky, първата от многото му съвместни работи с групата с южноафриканската електронна група Die Antwoord. Снимките на Балън напомнят сънища – сякаш подсъзнанието нахлува в реалността, зацапва я, размества очакванията, придава ново тълкуване и употреба на ежедневните обекти. Асоциациите, иронията, кошмарът изместват опитите за финес, минимализъм и обобщение. Снимките на Балън не могат да бъдат гладки, спретнати и банални. В тях сякаш винаги има в какво да се спънеш.

Двойната изложба на Роджър Балън „Архетипи“ се открива в София в Националната галерия „Квадрат 500“ на 13 ноември от 19.00 часа и в Градска художествена галерия Пловдив на 14 ноември от 18.30 часа.

Самият фотограф ще изнесе две лекции. Първата е на 14 ноември от 20.30 часа в СКЛАД (ул. „Екзарх Йосиф” 16) в Пловдив, а втората – на 15 ноември от 18.00 часа в „Квадрат 500”. Лекциите ще се проведат на английски език и са с вход свободен, но с предварително записване!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна