Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата във фотографията Арнолд Нюман с изложба в София

Легендарният фотограф портретист е заснел прочути личности от сферата на изкуството, политиката и шоубизнеса

Игор Стравински, заснет от Арнолд Нюман в Ню Йорк през 1946 г.

Фотоизложба на легендарния американски фотограф портретист Арнолд Нюман ще бъде открита тази вечер в Софийската градска художествена галерия. Тя ще продължи до 9-и декември, а утре ще има и лекция на проф. Уилям Юинг, който е експерт по творчеството на Нюман.

Това е първа фотоизложба на Арнолд Нюман в България. Подбрани са 55 негови оригинални творби. Нюман е американски фотограф (1918 - 2006), признат за един от великите портретисти на ХХ век, заснел емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнесa, сред които Пабло Пикасо, Мерилин Монро, Труман Капоти и Анди Уорхол.   

Гергана Мудова от платформата "Майстори на фотографията" и създател на фондация "Музис" разказа в предаването "Хоризонт до обед":

"Нюман е художник по образование, каквато съм и аз, впоследствие се насочва към фотографията и много ясно хората могат да видят почерка на художника в снимките. Внимателната композиция, която той изгражда, символизмът, който присъства във всички снимки. Той оставя наследство от над 800 снимки. За съжаление ние можем да покажем само 55 от тях, оригинални фотографии, датиращи от 1955 до 1980 година. Неговото творчество представлява енциклопедия на най-значителните хора във всяка една сфера – наука, изкуство, литература, политика включително."

Най-известната снимка на Нюман е тази на Игор Стравински, казва Мудова:

"Стравински, седнал до черния роял е най-отпечатваната снимка на Арнолд Нюман и Стравински се шегува, че става известен покрай нея, заради нея, което, разбира се, не е вярно. Но любопитното за този кадър е, че всъщност това е пропаднала поръчка за "Харпърс Базар". Нейният педантичен криейтив директор отказва поръчката, след като тя вече е заснета. Роялът, на който той снима, всъщност не е негов. Той просто използва за фотографията и там може да се види точно този символизъм. Там има над шест триъгълника в кадъра."

Нюман е създател на жанра портрет в интериор, макар че той самият не харесва това определение, казва още Гергана Мудова. Тя поясни, че той снима хората в естествената им среда:

"Той предпочита също да използва налично осветление, което означава, че той би използвал осветление, което влиза през прозорците, слънчеви лъчи или липсата на такива, фенерчета, свещи, всичко, което може да му послужи. В краен случай той използва светкавици."

Цялото интервю с Гергана Мудова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени