Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Маринов: Трябва да има разлика в цените на „Гражданска отговорност“ за системни нарушители и водачи без нарушения

Вътрешният министър Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Трябва да има разлика в цените на застраховката „Гражданска отговорност“ за водачи без провинения на пътя и такива, които постоянно извършват нарушения, заяви днес вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос на „Хоризонт“ за цените на застраховката.

„Формирането на цената на „Гражданската отговорност“ зависи от поведението на водачите и от тяхното минало - дали са нарушители, дали са системни нарушители, и това да се отразява на цената"., каза министърът.

„Смятам, че има възможности в тази посока, но като цяло нека наистина да мине на широко обсъждане и тогава да се вземе най-правилното решение от законодателя. Това е мое лично мнение и смятам, че това може би ще е справедливо, тъй като всеки човек трябва да си прави сметка, когато нарушава законите, това трябва да му се отразява по най-бързия начин, дали финансово, дали като статут, но трябва да има пряка зависимост от поведението на пътя и финансовото състояние“, добави Младен Маринов.

Предстои и изграждането на единен център за обработка на нарушенията на пътя, допълни още вътрешният министър:

"Между другото, в много европейски страни съществува. Това означава всички генерирани нарушения от тези технически средства да се изпращат автоматично в този център и там да се обработват, също автоматично, с минимален брой служители".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна