Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Мишев: На 8 ноември ще бъде премиерата на първия филм от поредицата "Нашите пълководци"

„Нашите пълководци“ е поредица от 10 образователни филма, които са с продължителност 6-7 минути. Това обясни в интервю за предаването „12+3“ Марио Мишев - основател и член на екипа на сдружение „Българска история“, по повод образователната документална поредица "Нашите пълководци" на сдружението, чиято премиера ще се състои на 8 ноември във Военния клуб в София.

„Всъщност това е втората част на нашата поредица , която цели да представи по по-популярен начин емблематични събития, както и национални личности от борбите за национално обединение и  войните, които България води в продължение на 70 години след своето Освобождение. Това са кратки, увлекателни видеа, които в рамките на няколко минути представят поредица от събития с общонационално значение“, обясни историкът.

Всеки един от филмите e посветен на конкретна личност, която е участвала в петте войни от периода 1885-1945 година - Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа, Първата и Втората световна война.

„Много трудно избрахме личностите - имаме океан от личности, голямата част от които са напълно непознати“, добави Мишев.

„Има разлика в епохите, през които са живели тези хора, но тях ги обединява е дългът, който те са чувствали като част от българската армия, както и че винаги и на всяка цена са поставяли българския интерес над който и да било друг“, каза още Марио Мишев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени