Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Струмишкият митрополит става почетен доктор на ВТУ

Струмишкият митрополит Наум
Снимка: bg-patriarshia.bg



Струмишкият митрополит Наум става почетен доктор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" по предложение на Богословския и Историческия факултет и с решение на Академичния съвет, посочи ректорът проф. Христо Бонджолов: 

"Като един от видните съвременни богослови, учени, писатели и преводачи, както и за неговия принос за развитието на българо-македонските отношения, затвърждаване духовните, културните и академични връзки с ВТУ. Дядо Наум се занимава освен с религия и с наука". 

С поредица от инициативи висшето учебно заведение отбелязва 55 години от своето създаване. 


„Църквата е единственото нещо, което споява този свят. Да кажем, имам брат вкъщи. Ако е член на църквата е едно, ако не е – друго. Повече ще съм близък с него, защото е член на църквата, а не защото ми е роден брат. Църквата е дело Христово, единствена сила, която съединява хора“, заяви митрополит Наум в интервю за "Хоризонт". 

Той допълни, че е удоволетворен от заявеното от БПЦ намерение да спомогне като църква-майка за автокефалност на Македонската православна църква, но съжалява, че все още не е имало съвместна служба на двете църкви.

„Моделът на живот е с много бързо темпо. Телфоните са непрекъснато с нас, всеки може да ни намери във всеки един момент. Хората нямат мир, далеч са от Христос. Мирът го дава само Божията благодат, а не земната сигурност,“ отговаря Наум на въпрос защо днешните хора са далеч от Бог. 

Цялото интервю с митрополит Наум и подробности за личността му чуйте в прикачения файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!