Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаване на германското индустриално производство през септември

През септември германското индустриално производство се подобри изненадващо за втори пореден месец, показват данни на официалната статистика Destatis, които сякаш предполагат, че водещата европейска икономика приключва третото тримесечие в по-добра от очакваното форма.

Индустриалното производство в Германия се повиши през септември с 0,2% спрямо август, когато отбеляза подобрение с 0,1% (добра възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,3%), докато очакванията на финансовите пазари бяха понижение с 0,1 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) остана на нивото от предходния месец, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се увеличи с 0,9 на сто. Производството на потребителски стоки пък се сви с 0,3%, докато енергийното производство се понижи с 3,3%. Солиден ръст с 2,2% обаче регистрира производството в строителния сектор.

На годишна база индустриалното производство на Германия нарасна през септември с 0,8% (спрямо септември 2017-а) след понижение с 0,1% през юли и осредните очаквания за по-скромен растеж с 0,5 на сто.

Коментирайки днешните данни, Министерството на икономиката заяви, че слабата фаза в индустриалния сектор през третото тримесечие е само временна и отразява най-вече забавянето на производство в автомобилния сектор с оглед на проблемите, свързани с регистрацията на превозни средства в резултат на новите тестови правила за отработените вредни газови емисии (WLTP).

"Очаква се възстановяването на промишленото производство до края на годината", се посочва в изявлението на икономическо министерство.

WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили. Новият WLTP стандарти станаха задължителен от 1-ви септември, принуждавайки производителите на автомобили, включително водещи компании като Volkswagen и Renault, да спрат доставките на някои модели, които все още не бяха сертифицирани наново.

Днешните по-добри от очакваното данни са факт, след като в началото на седмицата Destatis отчете изненадващ отскок и на промишлените поръчки през септември благодарение на рязко повишение на вътрешните поръчки и на поръчките, постъпили от еврозоната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна