Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

Снимка: Министерски съвет

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат. 

На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не уточни какво има предвид:

"Война в ДПС, разцепено е БСП, разпаднало се е "Величие". Това, което е добре отново да подчертаем е, че процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение и върху ГЕРБ. Многократно казахме, че там има хора, близко свързани с Пеевски, така, че какъв ще бъде изхода във войната между Пеевски и Доган, ще има отражение и в ГЕРБ. Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство. Затова с "Демократична България" сме направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнем максималното. Тъй като сме го направили заедно, ще го представим заедно в някой от следващите дни".

Този парламент няма антикорупционно и проевропейство мнозинство и затова ще бъде трудно да бъде съставено правителство. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев и допълни, че мандатът е "тежка отговорност, но не може с лека ръка тази отговорност да бъде отхвърлена":

"Това не пречи да се пробва да се прокарат значителни законни, ако има време за това, които всъщност още отлежават. Знаете: законите за ПВУ, които блокират втори плащания, Антикорупционната комисия, за сигналоподателите, за личния фалит - 1 милион български граждани всеки ден биват тормозени от колекторски фирми. Всичко седи и чака в парламента. Нози парламент работи от над месец. Можеше голяма част от тези закони да са придвижени. Можеше комисиите да са сформирани. Вместо това виждаме абсолютно безотговорно поведение към българските граждани".

Разговорите с коалиционните партньори продължават, каза на влизане за Националния съвет на ПП съпредседателят на формацията Кирил Петков:

"Няма да правя изявления в този момент. Продължаваме разговорите с нашите коалиционни партньори от ДБ и нашите съвети".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна