Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не знам как татул е попаднал в спанака, не подозирам умисъл

| обновено на 08.11.18 в 17:17

Все още нямам логично обяснение как листа от татул са попаднали в пакетите със спанак, заяви за Радио Пловдив земеделският производител от Злати трап Ивайло Малджански, чиято продукция бе спряна от пазара заради откритите стръкове от отровния плевел.

По думите му вчера лично той и инспектори от БАБХ са прегледали продукцията на полето и склада, където се извършва обработката на листата, но е не открит татул. 

Той допълни, че в момента е спряна беритбата до изясняване на ситуацията, а утре инспекцията по храните трябва да реши дали наличните количества ще бъдат унищожени. 

Производителят уточни, че складът, в който се е пакетирал спанака е негов и вече са събрани необходимите разрежителни за работата му. Припомням, че едно от нарушенията, които откриха експертите на БАБХ е, че той работи без лиценз.

 Малджански не допуска спанакът да е бил примесен с вредния плевел умишлено. 

Според него технологията на отглеждане, обработка, беритба и пакетиране се прави по всички изисквания, а работниците му са лоялни и отгворни.

 “Листата се събират с машини, след което се прави  инспекция на 3 места и всичко, което не е спаначени листа, се отстранява от работниците"

Целият цикъл  на производството му е сертифициран по европейския стандарт GlobalGAP.  Малджански се занимава с отглеждане на спанак с от 8 години, а от 3 години предлага на зеления пазар само листа от зеленчука, пакетирани по 500гр.

Чуйте интервюто с производителя в прикачения звуков файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна